Pontiac Trans Am WS7

Pontiac Trans Am WS7

Lite information om Pontiac Trans Am.

Pontiac Trans Am och Pontiac Firebird är två välkända modeller inom bilvärlden som tillverkades av det amerikanska bilmärket Pontiac i nästan 35 år, mellan 1967 och 2002. Dessa bilar blev synonyma med prestanda och stil och har fortsatt att vara populära bland bilentusiaster över hela världen.

Pontiac Trans Am och Pontiac Firebird delade mycket av sin design och teknik. Trans Am var en mer exklusiv och prestandaorienterad version av Firebird och erbjöd några uppgraderingar och stylingdetaljer som skiljde sig från den vanliga Firebird-modellen.

Historien om Pontiac Firebird och Trans Am började på 1960-talet, när muskelbilar var på sin höjdpunkt. Pontiac ville ge sitt bidrag till denna marknad och introducerade Pontiac Firebird som en direkt konkurrent till den populära Ford Mustang. Firebird erbjöd sportig design och prestanda till ett överkomligt pris. Den första generationen av Firebird tillverkades mellan 1967 och 1969 och erbjöd olika motoralternativ, från sexcylindriga motorer till imponerande V8-motorer.

Den andra generationen Pontiac Firebird och Trans Am introducerades 1970 och fortsatte tillverkas fram till 1981. Under denna period genomgick modellen flera ansiktslyftningar och tekniska förbättringar. Den fick också en mer aggressiv design med distinkta linjer och större luftintag för att ge den ett mer kraftfullt utseende. Den andra generationen erbjuder också en mängd olika motoralternativ, från mindre V8-motorer som producerade runt 200 hästkrafter till de kraftfullare ”Super Duty” -motorerna som erbjöd över 300 hästkrafter.

Den mest kända versionen av Pontiac Firebird och Trans Am är sannolikt den tredje generationen som introducerades 1982. Denna modell erbjöd en ny aerodynamisk design som var mest framträdande i den ikoniska Trans Am-versionen. Den hade ett karakteristiskt ”shaker scoop” luftintag på motorhuven, en stor bakvinge och unika grafik längs karossen. Under huven hade den en V8-motor som erbjöd mellan 165 och 305 hästkrafter beroende på motoralternativ.

Den fjärde generationen Pontiac Firebird och Trans Am introducerades 1993 och erbjöd ytterligare förbättringar av design och prestanda. Denna modell hade en mer strömlinjeformad kaross med moderna strålkastare och en mer imponerande motorhuv. Under denna period introducerades också en ännu kraftfullare version av Trans Am känd som ”WS6”. Den blev populär bland entusiaster tack vare sin magnifika prestanda och specialdetaljer som exempelvis speciella fjädrar, dämpare och bromsar.

Tyvärr var Pontiac Firebird och Trans Am inte immun mot de förändringar som skedde inom bilindustrin under 2000-talet. Konkurrensen från mjukare sportbilar och minskat intresse för muskelbilar gjorde att försäljningen sjönk. Tillverkningen av både Firebird och Trans Am upphörde 2002 och Pontiac slutade som ett aktivt bilmärke 2010.

Trots att Pontiac Firebird och Trans Am inte längre tillverkas är de fortfarande mycket eftertraktade av samlare och entusiaster. Dessa modeller har blivit kända genom filmer och TV-serier, där de har spelat framstående roller och blivit symboler för styrka och frihet. Deras unika design och kraftfulla prestanda fortsätter att bli beundrade även idag, och begagnade exemplar håller ofta ett högt värde på andrahandsmarknaden.

Sammanfattningsvis kan det sägas att Pontiac Trans Am och Pontiac Firebird är två legendariska modeller som har en speciell plats i bilhistorien. Deras distinkta design, kraftfulla motorer och prestanda har gjort dem till eftertraktade bilar för bilentusiaster över hela världen. Även om produktionen av dessa modeller upphörde för mer än två decennier sedan, fortsätter deras arv att leva vidare och de förblir en viktig del av klassiska amerikanska bilar. 

Pontiac Trans Am WS7
Nedan är några bilder på Trans Am wS7.

Pontiac Trans Am WS7

Pontiac Trans Am WS7

Pontiac Trans Am WS7
Pontiac Trans Am WS7

Mer info på Pontiac Trans Am